Het bouwen van een website betekent dat je te maken krijgt met media, onder media verstaan we zaken zoals tekst, afbeeldingen, video filmpjes, audio fragmenten en dergelijke content. Het is min of meer vanzelfsprekend dat niet alles zomaar op een website mag worden gepubliceerd, zo kan het immers zijn dat er copyrights op bepaalde media van toepassing is, of dat media inzake de privacy wet niet geplaatst zou mogen worden.
Soms spreekt de auteurswet de privacywet tegen, daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat wel of niet is toegestaan.
Het mag wel van de auteurswet
Een voorbeeld is het invoegen van YouTube video’s, alhoewel er verschillende technieken bestaan waaronder “embedding” of “iframe” komt het er altijd op neer dat je een video uit een externe bron op je website wilt tonen. De auteurswet verbiedt dit niet zolang het maar goed zit met de toestemming, immers kan het zijn dat je van de auteur toestemming gekregen hebt, of je bent misschien wel zelf de auteur van het filmpje.
Maar het is toch verboden!
Ook als het fragment in je eigen YouTube account staat en op je Eigen mobiel is gemaakt, en je dus zelf de auteur van het filmpje bent, moet je weten dat het toch niet is toegestaan om het fragment op deze manier op je website te tonen, niet wegens de auteurswet, maar wegens de AVG / Privacy wet die bepaald dat YouTube ( Google LLC ) hierdoor zonder toestemming van de bezoeker privacy gegevens van de bezoeker ontvangt en kan opslaan.
De beredenering is juist, want YouTube kan onder meer het IP Adres, Het Apparaat Type, Besturingssysteem, Browser en mogelijk zelfs locatie van de bezoeker op je website achterhalen. Er is daarmee duidelijk inbreuk op de privacy wet, en daarmee is embedding dus niet toegestaan.